Інтернет-магазин вишиванок від майстрині Галини Михайлюк

Бажаєте купити вишиванку? Тоді ви там де потрібно. Увага! Діють ЗНИЖКИ на вишиванки!!!.

(068)004-89-17 з 9до 20
(099)006-08-72, (093)805-36-02_


середу, 28 листопада 2012 р.

Сварга


Свастика і таємниця імені «Україна»


Чому українці розмальовують свастиками писанки, вишивають свастиками сорочки і люблять казку про Яйце-райце

Арійський оберіг: Свастя – Сварга – Свастика. Українська традиційна вишиванка з символами Центру. Історико-археологічний музей “Прадавня Аратта – Україна” в с. Трипілля. Фото НО
Арійський оберіг: Свастя – Сварга – Свастика. Українська традиційна вишиванка з символами Центру. Історико-археологічний музей “Прадавня Аратта – Україна” в с. Трипілля. Фото НО
Жіноча вишиванка зі Сваргами
«Україна» — це назва території, на якій уже 30 тисячоліть відбувається динамічний розвиток українського народу. Оскільки український народ невіддільний од своєї рідної землі і розвивається разом з нею, то Україна — це також ім’я українського геосоціального організму, багатотисячолітньої й багатомільйонної колективної істоти. Люди, які належать до цього геосоціального організму, називаються українцями. Українцями були всі племена та етноси, які народилися на українській землі: арії, самари-кімери, сколоти, сармати, анти, руси, козаки.

Якщо хочеш зрозуміти істинну сутність явища, то поглянь, з чого воно почалося і яке його первинне ім’я. Первинні, отже істинні значення слів вивчає наука етимологія (від гелленського «етимон» — істина). Яка етимологія імені «Україна», тобто яке його істинне значення? Це слово у давнину вимовлялося як «Оукраїна». А іноді як вимовляли, так і писали, наприклад, «о нем же Оукраїна много постона»(«Іпатіївський літопис»). Воно складається з двох слів.

Слово «країна» — це «великий край», тобто велика виокремлена територія, відмежована від решти земної поверхні, відмінна від неї за якоюсь суттєвою ознакою.

Слово «У» («оу») вказує на те, в чому полягає ця суттєва ознака. В арійських (індоєвропейських) мовах слово «оу» означає яйце, захищений зародок, початок:
гелленською (давньогрецькою) ωον (ω-ον, де ον — характерне завершення гелленських слів, «ω» читається як довге «о-о») — яйце, сім’я (насіння);
латинською ovum (ov-um) — яйце, початок; ab ovo — спочатку;
німецькою Ei — яйце; Einstieg — початок, вхід;
староанглійською ei, ey — яйце; egis — захист, щит (захисна оболонка); сучасною англійською egg — яйце, begin — початок;
французькою oeuf — яйце, яйцеклітина;
румунською ou — яйце.

Тут варто пояснити, що букву «Y» (упсилон), яка в класичному грецькому алфавіті стоїть між буквами «Т» і «Ф», має числове значення 400 і відповідає українській «У», в новогрецькій мові почали читати як букву «І» (іпсилон). В результаті, наприклад, первинне «упер» почало звучати як «гипер», «Скуфія-Скупія» (державне об’єднання, союз, сукупність, скупщина, зібрання) почали читати як Скифія, а слово Сурія (сонячна) як Сирія.

Отже, конструкції У, Оу, Ов, Оі, Ой, Ей, Яй означають яйце, сім’я, зерно, захищений шкаралупою (щитом) зародок, початок. Відповідно «У-країна» — це країна початку, країна-яйце — джерело і захист всякого достатку (Яйце-райце). Тому тут досяг небаченого розвитку культ яйця, адже славнозвісна українська писанка — це унікальний мистецький феномен, що чітко відрізняє українців від решти народів світу, це «візитна картка» України та українців.

Зауважмо, що більшість давніх українських народних пісень починається зі слова-вигуку «Ой» (наприклад, «Ой ти, вишньо»), яке позначає початок пісні. Це давній арійський звичай, бо ж ведичні гімни починаються з «Оум». Річ у тім, що арійські пісні призначалися для хорового співу, а починав їх заспівувач-«заводій», який за допомогою «Оу» або «Оі» задавав хорові тональність. До речі, в багатьох мовах програмування текст програми починається зі слова begin, тобто «початок». Давні арійські гімни та народні пісні — це також своєрідні програми, що певним чином спрямовують наше мислення й поведінку, освячуючи наше єство і відновлюючи правильні уявлення про світ.

Ім’я «У-країна» (країна Оу) є самоназвою, — про це читаємо в знаменитій праці «Про походження й діяння гетів» («Гетіка») готського історика Йордана (6 ст), написаній латинською мовою: «Коли там наплодилося багато люду, а правив лише п’ятий після Беріга король Філімер, син Гадаріга, то він постановив, щоб військо готів разом з сім’ями рушило звідти. У пошуку зручніших країв і придатних місць [для поселення], він прийшов у Скифії землі (pervenit ad Scythiae terras), що на мові їхній Ойум називались (quae lingua eorum Oium vocabantur)» (фрагмент 27). Тобто землі Скифії на місцевій мові називались Ой (Oі), оскільки «-um» — це типове латинське закінчення, подібно до того, як трохи нижче Йордан подає назви рік Данастр і Данапр (сучасні Дністер і Дніпро) — «Danastrum» і «Danaprum». Отже, готи прийшли в «країну Оі», або «Оу-країну», як називали свою батьківщину корінні мешканці Скифії-Скуфії, і як її донині називають українці.

Додаткове розуміння суті слова «У» (Оу) дає аналіз його числового коду. Річ у тім, що в стародавніх абетках букві «У» відповідає число 4 (санскрит) або 400 (слов’янська, гелленська, грузинська), тобто стократно повторена четвірка. З цієї причини написання букви У подібне до написання цифри Ч (чотири) і букви Ч, з якої й починається слово “чотири” (на санскриті — “чатур”). Тобто У-країна — це країна з ознакою 4. Залишилося з’ясувати, що означає ця ознака.

За прадавньою традицією число 4 (тетрада) символізує завершеність, універсальність, повноту, зокрема повноту знань, життєву мудрість. З цієї причини, до речі, корінь «ук» означає знання, мудрість (наука, укий — вчений, неук — невчений, профан). Водночас число 4 вважається числом землі, країни, окресленої території (навіть звучання подібне — “тетра” і “терра” — земля, територія). Як повідомляє Рене Генон у своїй книзі «Символи священної науки» (розділ «Цифра чотири»), в Середні віки цифра 4 нерідко зображалась на зброї, будинках, гербах та клеймах ремісничих цехів через те, що позначала майстерність, а утворений трьома відрізками трикутник був образом «вузької брами», яка веде до життя.

Головними символами числа 4, що відбивають його статичний і динамічний аспекти, є квадрат і хрест. 

КВАДРАТ — це образ виокремленої, особливої землі, сакрального простору, впорядкованого і захищеного з усіх сторін. Саме такою святою землею, «Ноєвим ковчегом», «варою» (захистом) — споконвіку вважалася земля України. Саме тому Геродот (5 ст. до н. е.) у четвертій книзі своєї «Історії», відомої як «Скифський логос», описав Скуфію-Україну як країну-квадрат. Він повідомляє: «101. Отже, Скифія має чотирикутну форму і дві її сторони, спрямовані до моря, одна, яка від узбережжя заходить углиб материка, та інша, яка тягнеться вздовж моря, за розміром однакові».Дослідники відзначають, що описаний Геродотом географічний квадрат не має нічого спільного з тодішніми кордонами Скуфії. Врешті-решт, він мав дані тільки про берегову лінію, натомість уявлення про «континентальну Скуфію» базувалися на суперечливих, часто фантастичних і помилкових оповідках про звичаї місцевих племен. Одна з причин такої необізнаності — надзвичайно уважне ставлення тодішніх українців до інформаційної безпеки, через що для навколишнього світу Скуфія була цілковитою таємницею. Тому є тільки одна причина, чому Геродот намагався описати тодішню Україну як географічний квадрат. Просто в давнину вона була відома як КРАЇНА-КВАДРАТ у символічно-духовному сенсі, одначе в часи Геродота це усвідомлення вже було втрачено, тому історик сприйняв старовинні вказівки на «квадрат» буквально — як територіальний квадрат. Подібна ситуація склалася з традиційним уявленням про Україну як духовний полюс, яке пізніше було підмінено профанічним уявленням про географічний полюс, про що поговоримо пізніше.

Символом духовного полюса є хрест. ХРЕСТ — це дві перехрещені осі, які символізують поєднання небесного та земного, а також захищений вищими силами Центр світу, початок відліку для чотирьох напрямків простору. Врешті, число 4 — це і є хрест, написаний без відривання олівця від паперу.

Таким чином, ми з’ясували, що ім’я «Україна», «Оу-країна» означає виокремлену, особливу землю, яка виконує функцію «зародка» чогось нового; водночас це захищений звідусіль сакральний простір, планетарний центр, духовний полюс, точка відліку для всього навколишнього світу. 

У чому ж практично виявлялася ця функція країни-зародка, планетарного яйця-райця? Передусім у тому, що минулі 30 тисячоліть вона виступала в ролі захищеного з усіх боків расотворчого казана, в якому було здійснено два расові переходи, що привели до народження спочатку раси європейських кроманьйонців у 25 тис. до н. е. , а згодом — Арійської раси у другій половині 6 тис. до н. е. Проте це — тема окремої розмови. 

вівторок, 27 листопада 2012 р.

В Музеї мистецтв Прикарпаття майстриня Наталя Лазарєва представила 30 вишитих картин, створених за схемами з шедеврів світового мистецтва


В Музеї мистецтв Прикарпаття майстриня Наталя Лазарєва представила 30 вишитих картин, створених за схемами з шедеврів світового мистецтва. 

«Це друга моя персональна виставка. Тут 30 вишитих картин. Мене приваблює у роботі складність. До прикладу, картина Ренуара – це вишивка, в якій понад 80 відтінків. Нині я бачу у ваших очах подив та захоплення і це для мене - найголовніше», - говорить Наталя Лазарєва. 

За фахом майстриня – інженер-економіст. Довгий час жила у Росії. На Україну повернулась після розвалу Радянського Союзу. Нині вона живе у Калуші, не працює. Вишивкою почала займатись з 2008 року. Розповідає, картина «Ангел веде янголятко до сонця» вразила її настільки, що взялася за вишивання. З тих пір жодного дня не залишає голки з ниткою. Щоразу береться за найскладніші картини, які добирає на власний смак. Схеми купує, або замовляє. Наразі, в її доробку «Хлоя» Пойнтера, картини Ренуара, Констебля та інших художників. Загалом, їй вдалося створити 44 шедеври у вишивці. 

«У мене є велика мрія. Прагну, аби хтось мені допоміг розробити одну з картин Айвазовського, щоб її вишити, будь-яку ніч Архипа Куїнджі, а ще – нічний ліс Аватару», - говорить Наталя Лазарєва. 

Над однією картиною майстриня працює по 12 годин на добу. Ще не закінчила одну роботу, а вже збирає нитки на наступну. Кожну вишивку творить не менше місяця. Розповідає, замовлень у неї вистачає. Єдина умова – картина має подобатись вишивальниці. 

«Я вважаю себе лише бджілкою-трудівницею, а геніальними митцями - тих, хто є авторами картин», - зізнається майстриня і додає, що на творчість її надихає прекрасне. Втім, без доброго програміста, який може розробити схеми зі світових шедеврів, свою працю вона не уявляє. 

Про це повідомили у Івано-Франківській обласній державній адміністрації 


http://vyshyvka-ua.blogspot.com/

У Франковому університеті – виставка сюрреалістичних вишивок

У Франковому університеті – виставка сюрреалістичних вишивок


У Франковому університеті – виставка сюрреалістичних вишивок
Фото: Відкриття виставка

5 листопада у виставковій залі Львівського національного університету ім. І.Франка відкрилася виставка сюрреалістичних вишивок кандидата філософських наук, асистента кафедри теорії та історії культури Ігоря Колесника.

Як повідомили в прес-центрі університету, автор ознайомив присутніх із тематичним спрямуванням експонованих робіт, поділившись враженнями від праці: «Раніше я думав, що вишивка не може бути використаною для відображення сучасності, тому вдався до експерименту. Тепер розумію, що вишивка – це виховання душі. Вона навчила мене терплячості і дозволила по-іншому подивитися на плин часу».
Експозиція складається з дванадцяти вишивок, виконаних у стилі сюрреалізму. Усі охочі можуть ознайомитись із роботами у виставковій залі ЛНУ ім. Івана Франка (вул. Університетська,1; ауд. 220а).

 
Джерело: 
ZAXID.NET

середу, 21 листопада 2012 р.

Купити вишиванку. Тернопіль

Купити вишиванку. Тернопіль.

Це один із запитів лідерів, що стосується українського національного одягу, зокрема вишиванок в мережі Інтернет.

На сьогодні дуже легко придбати гарну вишиванку в Тернополі. Головне, щоб не переплатити.

Як вам ось ця вишиванка?
Чоловіча вишиванка. Фото.
      Це вишиванка, вишита особисто народною майстринею Галиною Михайлюк. 
У Тернополі у перекупників її можна придбати за 1200-1400 грн. 
Але у вас є унікальна можливість зателефонувати майстрині і замовити в неї цю вишиванку за 520 грн. Це дійсно так. Як каже Галина, на вишиванка люди роблять не великий, але все ж таки бізнес. Особливо, це стосується Тернополя. Тернопіль - це файне місто. люди там хороші. Не хотілося б, що б вони так переплачували. 
       Отже, тел. моб. Галини Михайлюк 0975518489. Телефонуйте! Ціна 520 грн. Але тільки в осінньо-зимовий період. В літо буде трохи дорожче. Тепер є реальна нагода заощадити!

Вишиванка Фото

Вишиванка Фото


Вишиванка Фото

Вишиванка Фото

Вишиванка Фото

Вишиванка Фото


Статті:


ПРО ВИШИВАЛЬНИЦЮ ЗНАЄ ВСЯ УКРАЇНА


вівторок, 20 листопада 2012 р.

ВСЕ ДЛЯ ВИШИВАННЯ: Вишивка хрестом. Урок 1. Матеріали для вишивки -...

ВСЕ ДЛЯ ВИШИВАННЯ: Вишивка хрестом. Урок 1. Матеріали для вишивки -...: Вишивка хрестом. Урок 1.  Матеріали для вишивки - вишивка  хрестом п'яльці голка канва. Дорогі читачки журналу! Сьогодні ми...

ВСЕ ДЛЯ ВИШИВАННЯ: Вишивка на делікатних тканинах за допомогою полотн...

ВСЕ ДЛЯ ВИШИВАННЯ: Вишивка на делікатних тканинах за допомогою полотн...: Вишивка на делікатних тканинах за допомогою полотна рівномірного плетіння. Анастасія Шерепера,  учасниця Буковинського клубу су...

ВСЕ ДЛЯ ВИШИВАННЯ: Вишивка хрестиком для початківців

ВСЕ ДЛЯ ВИШИВАННЯ: Вишивка хрестиком для початківців: Вишивка хрестиком для початківців Якщо ви все-таки зважилися зануритися в таку трудомістку роботу, як  вишивка хрестиком , то, як м...

ВСЕ ДЛЯ ВИШИВАННЯ: Вишивка хрестом. Урок 1. Матеріали для вишивки -...

ВСЕ ДЛЯ ВИШИВАННЯ: Вишивка хрестом. Урок 1. Матеріали для вишивки -...: Вишивка хрестом. Урок 1.  Матеріали для вишивки - вишивка  хрестом п'яльці голка канва. Дорогі читачки журналу! Сьогодні ми...

ВСЕ ДЛЯ ВИШИВАННЯ: Тканини та їх різновиди

ВСЕ ДЛЯ ВИШИВАННЯ: Тканини та їх різновиди: Тканини та їх різновиди Всі тканини складаються з волокон, які можуть бути натуральними  (рослинні - з бавовни і льону або тваринного...

ВСЕ ДЛЯ ВИШИВАННЯ: Як навчиться вишивати хрестиком

ВСЕ ДЛЯ ВИШИВАННЯ: Як навчиться вишивати хрестиком: Як навчиться вишивати хрестиком Навчитися вишивати можна тільки через досвід. Багато хто вважає, що вишивання хрестиком це дуже ле...

ВСЕ ДЛЯ ВИШИВАННЯ: Поради при вишиванні хрестиком

ВСЕ ДЛЯ ВИШИВАННЯ: Поради при вишиванні хрестиком: Поради при вишиванні хрестиком Якщо ви все ж таки зважилися на таку трудомістку роботу, як вишивання хрестиком, то, як мінімум, ви...

ВСЕ ДЛЯ ВИШИВАННЯ: Вишивання хрестиком. Дізнатися все!

ВСЕ ДЛЯ ВИШИВАННЯ: Вишивання хрестиком. Дізнатися все!: Вишивання хрестиком  Якщо ви все ж таки зважилися на таку трудомістку роботу, як вишивання хрестиком, то, як мінімум, ви повинні...

ВСЕ ДЛЯ ВИШИВАННЯ: Вишивка на тканині

ВСЕ ДЛЯ ВИШИВАННЯ: Вишивка на тканині: Вишивка на тканині Вишивка  на тканині  є актуальним та популярним способом нанесення зображень та різноманітних логотипів на предме...

ВСЕ ДЛЯ ВИШИВАННЯ: Модниці просять майстриню вишити бісером блузки, п...

ВСЕ ДЛЯ ВИШИВАННЯ: Модниці просять майстриню вишити бісером блузки, п...: Модниці просять майстриню вишити бісером блузки, пальта, куртки, і навіть сумки та взуття Оригінально вишиває бісером і робить із нього...

ВСЕ ДЛЯ ВИШИВАННЯ: Мистецтво вишивки в історичному розвитку

ВСЕ ДЛЯ ВИШИВАННЯ: Мистецтво вишивки в історичному розвитку: ВИШИВАНКА Мистецтво вишивки в історичному розвитку Стаття польської журналістки про українську вишивку Потреба оздоблення така ...

ВСЕ ДЛЯ ВИШИВАННЯ: Салон вишивки починається з маминої вишитої сорочк...

ВСЕ ДЛЯ ВИШИВАННЯ: Салон вишивки починається з маминої вишитої сорочк...: Салон вишивки починається з маминої вишитої сорочки Буковина споконвіків славилася прикрашанням світлиць різноманітними вишитими реча...

ВСЕ ДЛЯ ВИШИВАННЯ: «Хрестиковий» похід гуцулки Галі

ВСЕ ДЛЯ ВИШИВАННЯ: «Хрестиковий» похід гуцулки Галі: «Хрестиковий» похід гуцулки Галі Зробити українську вишиванку модною і популярною намагаються не лише Президент і відомі дизайнери, а...

ВСЕ ДЛЯ ВИШИВАННЯ: Під весільний вінець в українському національному ...

ВСЕ ДЛЯ ВИШИВАННЯ: Під весільний вінець в українському національному ...: Під весільний вінець в українському національному вбранні Вишита сорочка, запаска, кабат (своєрідний піджак), бавниця на голові… Ні, ...

ВСЕ ДЛЯ ВИШИВАННЯ: Весільне вбрання

ВСЕ ДЛЯ ВИШИВАННЯ: Весільне вбрання: Весільне вбрання Сьогодні все більше молодят бажають не просто «справити весілля» за стандартним глобалізованим форматом, а зробити щ...

ВСЕ ДЛЯ ВИШИВАННЯ: Олеся Теліженко: Мій стиль — етно-кутюр

ВСЕ ДЛЯ ВИШИВАННЯ: Олеся Теліженко: Мій стиль — етно-кутюр: Олеся Теліженко: Мій стиль — етно-кутюр Плани дизайнерки на моду, Київ і майбутнє Цього року дизайнерка Олеся Теліженко поки придум...

ВСЕ ДЛЯ ВИШИВАННЯ: Вишиванка стає дедалі популярнішою

ВСЕ ДЛЯ ВИШИВАННЯ: Вишиванка стає дедалі популярнішою: Вишиванка стає дедалі популярнішою Національний символ – вишиванка, стає дедалі популярнішою. Чимраз більше українців хочуть відзнача...

ВСЕ ДЛЯ ВИШИВАННЯ: Вишивана сорочка під одностроєм австрійського стар...

ВСЕ ДЛЯ ВИШИВАННЯ: Вишивана сорочка під одностроєм австрійського стар...: Вишивана сорочка під одностроєм австрійського старшини Як архикнязь Габсбург став полковником Вишиваним Вільгельм – Франц Габсбург ...

ВСЕ ДЛЯ ВИШИВАННЯ: Вишивальниця черпає узори… зі снів

ВСЕ ДЛЯ ВИШИВАННЯ: Вишивальниця черпає узори… зі снів: Вишивальниця черпає узори… зі снів Вишивальниця, відома просвітянка з Рівного Вероніка Велігурська, вважає, що кожен українець у своє...

ВСЕ ДЛЯ ВИШИВАННЯ: Одяг із портретом Степана Бандери став модним в Ук...

ВСЕ ДЛЯ ВИШИВАННЯ: Одяг із портретом Степана Бандери став модним в Ук...: Одяг із портретом Степана Бандери став модним в Україні У зв’язку зі святкуванням 100-річчя від дня народження провідника ОУН Степана...

ВСЕ ДЛЯ ВИШИВАННЯ: Благословіть, тату й мамо…

ВСЕ ДЛЯ ВИШИВАННЯ: Благословіть, тату й мамо…: Благословіть, тату й мамо… Чому сватання, заручини та весілля за стародавніми народними звичаями стають дедалі популярнішими серед мо...


Статті:


ПРО ВИШИВАЛЬНИЦЮ ЗНАЄ ВСЯ УКРАЇНА


понеділок, 19 листопада 2012 р.

УКРАЇНСЬКА ВИШИВКА - ГЕНЕТИЧНИЙ КОД чи ПОСЛАННЯ КОСМОСУ?


УКРАЇНСЬКА ВИШИВКА - ГЕНЕТИЧНИЙ КОД чи ПОСЛАННЯ КОСМОСУ?
Про вишивання вперше згадують стародавні історики. Археологічні знахідки зі скіфських поховань 4-го століття до н.е. свідчать, що гаптування - один із найдавніших видів мистецтва, початками якого володіли ще мисливці на мамонтів.
Візерунки на маминих та бабусиних рушниках й обрусах передаються з покоління у покоління, і, можливо, є значно більшим, ніж просте поєднання кружечків, квадратиків, спіралей і завитків.
Окремі дослідники схиляються до думки, що най-давнішим видом письма було вузликове плетиво (згадаймо казкові клубочки, які вказують герою дорогу до тридесятого царства). Є й припущення, що в символах українських вишиванок наші далекі предки закодували священну інформацію про Універсум. Наприклад... знання про структуру ДНК! (мал.1) Поширений графічний сюжет двох спіралей, який використовувався для оздоблення рукавів сорочок, майже один в один повторює зображення носія генетичної інформації зі шкільних та університетських підручників. Наступний часто вживаний символ - світове дерево або світова квітка, складена переважно з десяти елементів, розташованих на чотирьох рівнях (мал.2). Народознавці стверджують, що це - відображення уявлень про структуру Всесвіту. Такі самі уявлення покладені в основу єврейського містичного вчення - Каббали. Найцікавіше, що найсучаснішою гіпотезою про світобудову, один із розробників якої - російський фізик Дмитро Поляков, є так звана "теорія струн". Згідно з нею, існує не чотиривимірний (як досі вважається), а десятивимірний часопростір, який пояснює непояснювані феномени і у якому є місце для Бога і для чорта, для раю і для пекла. У восьмикутнику або восьмипроменевій зірці, що прикрашають подушки і серветки, можна прочитати універсальний календар (мал.3). Це не що інше, як стилізоване коло з вісьмома сторонами горизонту, поділене на 12 місяців і 36 декад (порахуйте і переконайтесь). Вражає, що такий поділ річного кола (на 360 днів) відповідає ідеально-круговій, а не еліптичній орбіті нашої планети. Тобто такий календар міг існувати лише десятки тисяч років тому, до легендарної глобальної катастрофи, яка нібито змінила цикл обертання Землі довкола Сонця!
Скептики мають право вважати усе це містифікацією. Але хіба збіднить нас припущення, що у маминих "хрестиках" міститься ключ до розгадки незбагненних таємниць Природи?

ВАРВАРА РИЗИ ТКАЛА


ВАРВАРА РИЗИ ТКАЛА
В українців було свято вишивальниць — це день Варвари 17 грудня. На «Варвари» не можна було прати, білити чи глину місити, — тільки вишивати. У цей день дівчата збиралися разом, молилися і вишивали (чи «висівали» долю?). Адже саме в ці дні ворожили на врожай, на долю, спостерігали за погодою.
То чи не магічні замовляння «засівали» чисті дівчата на білому полотні, творячи живі послання долі? Вважалося, що Варвара «золотими нитками Ісусові ризи вишивала». А це означало, що, будучи покровителькою дівчат-вишивальниць, вона керувала їхніми намірами і руками, коли майбутні наречені вишивали сорочки своїм судженим весільні рушники, ткали та вишивали свої власні сорочки.
Ця висока настроєність з молитвою на таке просте і буденне, здавалось би, діло тільки підтверджує благоговіння і відчуття святості перед барвистим писанням на полотні.
«Варвара» — день повороту на весну: в народі казали, що «Варвара ночі урвала, а дня приточила». Упродовж трьох днів — Варвари, Сави і на Миколая в Україні колись готували кутю та узвар, а це ритуальні страви, пов’язані з поминанням. Тому вишивання у цей день було святим ритуалом, значення якого сьогодні, на жаль, уже втрачено.
Колись вишивані узори не переносилися механічно, як зараз, із чужих зразків. Кожна вишивальниця досконало володіла «мовою» орнаментального письма, відчувала енергетику кольорів, поєднувала їх зі своїми почуттями і помислами в єдине мереживо, яке мало стати оберегом як для самої себе, так і для коханого чоловіка чи дитини.
Щоб точно «закодувати» сорочку, достатньо лише чистоти намірів, любові, а оте «внутрішнє чуття», як ми називаємо свою підсвідомість, само підказує, як і що робити. Недаремно казали, що не всі жінки чи дівчата могли вишивати. Бо тим, у кого наміри чи почуття не були настроєні на «космічні струни», магія вишивання не відкривалася. Власне, вони могли хіба що чуже відшивати, а це не дозволялося робити, бо використати чийсь узір означало взяти на себе чужу долю.
Із цим застереженням не брати на себе чужого зустрічаємося у всій обрядовій культурі, зокрема у весільному обряді: на випікання короваю, який був уособленням Долі на весільному столі, брали тільки «непочату» воду. Не говоримо вже про те, що весільний одяг не позичали, до такого «перекрадання» благословень, які записуються енергетично в одязі, ніхто би не додумався.
А зараз практика брати шлюб у позиченому весільному вбранні, на жаль, стає звичною. Уявімо, що попередньо весільну сукню одягала убійниця своєї дитини, що сьогодні не є великою дивовижею. Чи варто чистій дівчині ставати перед Богом до шлюбу з таким «вельоном» на своїй голові? І заради чого руйнувати своє «поле» чужими енергіями, коли можна одягти на себе скромніше, але чистіше вбрання?
У нас є ще одне гарне і поетичне слово, котре може кинути світло на таємниці українського орнаментального письма: це слово «руна» (те саме, що луна, відлуння). «Руни» — це ще й молоді пагони, сходи, зелена поросль, руном в Україні називають суцільну овечу вовну високої якості. Відповідно слово руно служить для означення найвищої якості.
Відомий грецький міф розповідає про подорож у країну Гіпербореїв за таємничим «золотим руном». Можливо, в цьому міфі йдеться про особливий небесний покров, опіку неба, бо в українських казках та колядках часто зустрічаємося із золоторунними стадами, які символічно уособлюють зоряне небо, цілий сяючий всесвіт.
А може, аргонавти шукали якісь написи на другій стороні таємничого золотого руна?
Молоде пагіння — руно — має збірний аналог: рунь. Так само, як і самоназва українського племені звучить Русь. Зеленоруса Русь символом краси і вічного життя вважала квіти руту і ружу.
Наводимо ці архетипні слова зі звукосполученням «ру» не випадково: вони — в основі багатьох світобудовних моделей і понять (рух, круг та ін.) Слово «руна» в українському контексті як відлуння чогось дуже вартісного, безціннного (Знання?) має значно ширше символічне значення, ніж назва пісні в карело-фінських народів чи літер давньогерманського алфавіту, що зберігся переважно в скандинавів у написах на каменях та на старовинній зброї.
Чому так багато уваги приділяємо слову «руна», ведучи мову про український «космос» — орнаментальне письмо праукраїнців?
Тому, що наша вишивка — це і є таємниче рунічне письмо, «золоте руно», кожен символ якого кодував не окремий звук, а цілі образи світобудови, енергетичні поля, магічні ключі і коди.
Але давайте заглянемо за видимі виднокола знань про символічний тайнопис людства. Можливо, ця мандрівка допоможе нам краще розуміти самих себе, повніше оцінити вміст «бабусиних скринь».

КОДУВАННЯ ДОЛІ



КОДУВАННЯ ДОЛІ

В українців є такий вислів: «народитися у сорочці», що означає бути щасливим у житті. І слово «сорочка» вживається тут у своєму первісному значенні. Це не лише частина нашого гардеробу, як вважається сьогодні. Сорочка — це певна закодована сукупність сорока божественних енергій, що творять довершену і гармонійну долю людини. Недаремно у нас 9 березня, у день відкриття брам Ірію і проголошення початку весни, святкується день Сорока святих, а на Великдень найбільшого пошанівку заслуговує писанка-берегиня «сороківка» або «сорокаклинка»: живе яйце, на якому увесь простір поділений на сорок взаємно обернених і взаємодотичних трикутників, що символізують вогненну і водні сутності Буття у їхній Божественній парності.
Символічне обрамлення сорока життєтворчих енергій має і колядницька різдвяна звізда. Не випадково ці символи використовувалися в містеріях календарних свят, пов’язаних з циклічним народженням і оновленням світу.
Кодування сили має в собі і українська вишиванка, якій надавали величного змісту, вишиваючи сакральними узорами-письменами долю.
В багатьох українських казках зустрічаємося з мотивом чарівної сорочки, котру сестри-змії — носії мудрості і магії — вишивають своєму кровному братові і наказують ніколи її не знімати. Число магічних узорів, «квіток», які творять зміївни, — дванадцять: це дванадцять богатирських сил (за числом 12 — усі енергії космічного простору, всіх знаків Зодіака). І сила цього шиття неймовірно велика.               
Герой казки, одягнувши сорочку на своє тіло, стає могутнім і нездоланним, він перероджується в безсмертного витязя, що чинить суд на землі, стає володарем земного царства. І сорочка його ніколи не забруднюється, не линяє і не зношується, — вона завжди біла і ясна. Лише його зрадливій жінці вдається обдурити свого чоловіка, умовивши скинути сорочку і викравши її.
Коли сестри оживили порубаного героя, то сказали, що відновити його здоров’я і силу вони уже не зможуть, бо «Бог здоров’я тільки раз дає». А здоров’я царя — в його сорочці. Не повернувши її, герой не зможе стати таким, як був. Тому сестри наділили свого брата хитрощами і мудрістю, з допомогою яких він повернув собі сорочку: своє здоров’я і силу.
Звичайно, у казці сорочка виступає в ролі символу. Але цей символ проектується на наше повсякденне життя. Ніщо в побуті наших предків не творилося лише заради прагматичної доцільності. Кожна річ повинна була мати ще й вищу доцільність, а ця доцільність була закладена в певному символі, котрий був зрозумілий людям.
Кодування долі, добробуту притаманне звичаєвій культурі не лише українців, а у усіх древніх народів. Універсальна символіка, пов’язана із виходом на космічні енергії, присутня в побуті і культурі Єгипту, Шумеру, народів Азії, латиноамериканського континенту, її сліди знайдено в Африці, Австралії, на віддалених островах Полінезії, Океанії, на всьому індоєвропейському просторі.
Але Україна — це особливий континент прадавньої культури, бо, як свідчать історики, тут життя існувало і в часи великого льодовика. Тут збереглася безперервність традиції, мудрість виживання, кодування сили. Це земля Гіпербореїв — могутніх титанів, носіїв таємничого знання. Сьогодні їхні таємниці помалу привідкриваються завдяки розшифруванню текстів Кам’яної могили, пам’яток прадавніх курганів, вік яких — мінімум 20 тисяч літ.
Виявляється, що світова історична наука змушена переглядати усталені хронологічні стандарти щодо давності пам’яток людства. Україна, про яку ще декілька десятків літ тому начебто на «пам’ятав» так званий «цивілізований світ», знову вийшла на світову арену вже не як відстала колонія великих імперій, а як колиска праіндоєвропейської цивілізації.
І найперше тому, що саме українці через розмаїття народної культури зберегли вихід на польову (божественну) першооснову існування матеріального світу. І, якщо говорити про вишиття на українському одязі, про орнаментальну символіку хатніх оберегів, то усі вони разом творили своєрідний енергетичний «панцир» для тіла і душі, для землі, на якій жили і творили, для всього сущого на цій землі. Творили і творять!
Тенденції сучасної етнографічної науки до вивчення народних скарбів минулого лише крізь призму їхньої матеріально-ужиткової вартості перетворюють прадавню культуру у кладовище мертвого, віджилого, і тим самим не лише констатується їхня «смерть»: свідоме чи несвідоме нав’язування думки про винятково архаїчну, музейну раритетність та неужитковість скарбів «бабусиної скрині» ще більше «умертвляє» їх у свідомості носіїв сучасної культури.
Погляд на творіння давнини «духовним» баченням розкриває ідею безсмертя, непроминущості кодів життя, закладену у прадідівській культурі, і творить проекцію у майбутнє.
Можливо, ці думки певною мірою допоможуть доторкнутися до джерел нашої божественної сили і самим стати носіями ідеї безсмертя людини, народу, нашої благословенної колиски — України на земному Полі.

неділю, 18 листопада 2012 р.

Як визначити розмір вишиванки?

Вишиванка Як визначити розмір вишиванки?


Жіночі розміри

Тут можна визначити свій розмір.rozmir

Дитяча група (дівчата) 

Розмір
26
28
30
32
34

Ріст, см
99-104
105-110
111-116
117-122
123-128
1.
Обхват грудей
52
56
60
64
68
2.
Обхват талії
52-54
53-55
54-56
55-58
57-59
3.
Обхват стегон
57-60
61-64
66-70
72-76
75-80
4.
Довжина руки до зап'ястя
30
32
36
40
43
5.
Довжина бічного шва до підлоги
60
65
70
74
79
Підліткова група (дівчата)

Розмір
36
38
40

Ріст, см
129-134
135-140
141-156
1.
Обхват грудей
72
76
80
2.
Обхват талії
58-61
60-62
63-65
3.
Обхват стегон
79-83
84-87
88-91
4.
Довжина руки до зап'ястя
46
49
52
5.
Довжина бічного шва до підлоги
84
88
97–
Жіноча група (Доросла N - група)

Розмір
42
44
46
48

Size
S
M

Ріст, см
161-167
167-173
1.
Обхват грудей
84
88
92
96
2.
Обхват талії
66-69
70-73
74-77
78-81
3.
Обхват стегон
92-95
96-98
99-102
103-106
4.
Довжина руки до зап'ястя
53-55
57-60
5.
Довжина бічного шва до підлоги
101-105
105-110
Жіноча група (Доросла XL- група)

Розмір
50
52
54
56
58
60

Size
L
XL
XXL

Ріст, см
171-176
177-182
183-190
1.
Обхват грудей
100
104
108
112
116
120
2.
Обхват талії
82-86
87-91
92-96
97-102
103-108
109-114
3.
Обхват стегон
107-110
111-115
116-120
121-125
126-130
131-135
4.
Довжина руки до зап'ястя
62-64
66-68
5.
Довжина бічного шва до підлоги
110-115
116-119